Cand sunt Responsabil Imi Creez Viata

549513_401672803272444_1604636138_nAsteptam toata ziua sa vina seara, toata saptamana sa vina weekendul, tot anul sa vina vara si toata viata sa fim fericiti, bogati, celebri… Cautam zilnic motive care sa ne explice starea de disconfort prin care trecem, gasim rapid explicatii pentru orice situatie neplacuta care ni se intampla.

Arareori ne recunoastem vina sau mai bine zis partea de responsabilitate intr-o anumita privinta pentru ca in genere sunt altii de vina. Fiindca altii sunt mereu de vina e inutil sa incercam sa ne schimbam, nu?

Adevarul e ca oricat de greu ne-ar fi, oricat ar fi ceilalti “de vina” intotdeauna putem sa lucram la atitudinea noastra. Atitudinea creeaza atitudine. E cazul sa ne lasam mai putin influentati de atitudinea celorlalti si sa creem mai mult prin atitudinea noastra.

Adica sa reactionam mai putin la atitudinile celorlalti si sa ne concentram mai mult pe creearea unei atitudini responsabile. Repeta dupa sfatul lui Joe Vitale: “sunt responsabil” . Sunt responsabil de cum raspund provocarilor si cum reactionez sau aleg sa nu reactionez in viata mea.

Sunt responsabil pentru momentul prezent. Pentru ceea ce spun, pentru ceea ce gandesc, pentru ceea ce fac. Sunt responsabil. Renuntam astfel la atitudinea de victima: victima a parintilor, a colegilor, prietenilor, iubitelor/iubitilor, profesorilor, statului, conspiratiilor etc.

Cand sunt reponsabil imi creez viata. Sunt deschis spre nou, spre inovatie si spre evolutie si dezvoltare personala. Asta poate creea disconfort pentru o perioada insa merita efortul. A iesi din starea de aparent comfort pentru a creste este o investitie cu o dobanda enorma.

A ramane in starea de confort ne creeaza toate motivele sa ne plangem in continuare, sa ramanem nemultumiti. A munci in fiecare zi pentru dezvoltarea personala creeaza premisele unei vieti extraordinare.

Mereu vrem mai mult si mai mult!

Dominique Loreau  ne propune “sa ne imbogatim mai degraba trupul cu senzatii, inima cu impulsuri, spiritul de principii si nu viata cu obiecte…” E recomandat sa ne creem comfort insa toate acestea se adauga odata ce avem atitudine proactiva, dinamica si pozitiva. Cand ne asumam responsabilitatea si evitam sa intindem degetul catre celalalt.

A intinde degetul catre celalalt inseamna a renunta la responsabilitate. Recunoastem astfel ca viata ne este guvernata de altul. Ca altul are puterea in viata noastra. Exista oameni care traiesc in aceasta iluzie de victima, creeata inca din copilarie cand altii aveau grija de nevoile noastre fizice si emotionale.

Dar am devenit, sau e cazul sa devenim independenti fizic, financiar, emotional. E cazul ca macar sa incepem a face ceea ce trebuie, ceea ce e necesar pentru prioritatile momentului: fie ca esti inca la scoala, la facultate, ai deja un job sau lucrezi de ceva timp.

Competitia si comparatia excesiva e toxica

Mereu ne dorim ce are celalalt si noi nu avem, mereu ne comparam competentele, achizitiile si concediile noastre cu ale lui X si Y. Chiar si partenerii de viata pot avea in mintea noastra toxica, termen de comparatie. Din pacate asa am fost crescuti.

Mai avem cel putin un mare defect, o trasatura atat de specifica rasei umane, indeosebi poporului nostru: barfa! Placerea de a tine evidenta celorlalti in ceea ce fac, placerea de a-i desfiinta mereu, chiar daca au facut un lucru pozitiv.

Acest prost obicei apare si este folosit de oamenii care au nevoie ca prin comparatie cu altii sa se simta mai buni, mai destepti, mai morali. Asta indica lipsa de obiective si teluri precise. Cand stii cat de greu e sa lucrezi la teluri si obiective proprii, cand iti traiesti viata dupa propriile aspiratii iti este cam greu sa te tot uiti in ograda vecinului. Nu mai ai timp si energie pentru astea, dar iti faci timp pentru tine: sa faci sport, sa ai hobby-uri. Poti afla mai multe despre managementul personal pe blogul lui Pera Novacovici: Personalitate Alfa.

Recunostinta

V-ati intrebat vreodata cat la suta din timpul unei zile muncim, construim, cititim, ne alimentam sanatos, ne odihnim, iubim si ne bucuram de viata si cat la suta din timp ne plangem, ii analizam pe ceilalti, ne comparam, ne victimizam si ne focusam doar pe lipsurile din viata voastra?

Cati dintre voi sunteti recunoscatori pentru ce aveti (casa, familie,servici,comunitate,sanatate,natura) si multumiti zilnic vietii sau lui Dumnezeu, fiecare cum crede, pentru cele bune din jurul vostru?

Cati dintre voi stiti sa cautati solutii pentru a iesi din impas si cati va plangeti de mila? M-am intrebat de multe ori de ce avem mereu asteptari de la viata si de la ceilalti. Inca nu am invatat ca asteptarile exagerate pentru un castig rapid, fara actiune pentru dezvoltare personala si dezvoltarea abilitatilor atrag dupa ele doar dezamagiri?

Swett Orison spunea: “oaia pierde cate o gura de iarba la fiecare behait”. Cand vorbim de lipsuri, dezavantaje, ne exhibam dezavantajele si defectele si nescadem efectiv sansele de reusita.

Ultimele descoperiri ale secolului XX arata clar ca ne putem schimba atitudinea si viata si performantele schimbandu-ne atitudinea mentala (Brian Tracy) E un proces pentru fiecare minut al zilei. Cand ne imaginam ca vom reactiona constructiv, cu eficienta si la maximul potential in momentele si evenimentele viitoare avem sanse duble de reusita.

Exersand si gandind pozitiv ne dezvoltam caracterul si personalitatea, devenim astfel cea mai buna varianta a noastra iar asta ne face fericiti!

Sursa: Fii Tu!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s