Cum scapam de timiditate

Angela GheorghiuCand cel din fata ta te recunoaste pe tine, cel din spatele mastii si tu esti impacat cu asta, atunci timiditatea este eradicata.

In relatie cu partenerul de cuplu Daniel Zarnescu spune:

“Cand partenerul nu colaboreaza cu tine, cel mai indicat este sa intorci spatele, pentru ca nu este un joc “corect” pentru tine. O relatie corecta cu o persoana de sex opus este atunci cand ambii parteneri colaboreaza.”

Excelent spus: “Mai exista o regula cum ca o comunicare se face in oglinda. Emotiile se transmit, pur si simplu trebuie sa te gandesti ce emotii vrei de la cealalta persoana si sa imprumuti tu acea stare.  Te sfatuiesc sa imprumuti stari de genul: curiozitate, fascinatie, entuziasm, dorinta…”

“Nu uitandu-te in trecut si cautand vinovati reusesti sa devii o varianta mai buna a ta, ci uitandu-te la tine, cine esti tu in acest moment, si uitandu-te unde vrei sa ajungi, cine vrei sa fii.”

De ce femeile vor barbati siguri pe ei

“Daca tu ca femeie ai un barbat langa tine cu incredere in el, care are potential sa ajunga “sus”, care traieste cu pasiune si stie ce vrea de la viata… atunci si tu vei trai TOATA plaja asta de emotii.

Altfel, va trebui sa te reduci la a sta mai mult in casa si vei trai o paleta INGUSTA de emotii (si potential). “

Sheldon Cohen, a facut un experiment care a pus capat ‘barfelor’ referitoare la importanta ‘grupurilor’ sociale.

“A impartit voluntarii (oameni) in doua grupuri: cei foarte sociabili si cei care interactionau cu putini oameni in viata de zi cu zi. A expus apoi cele doua grupuri la un virus care provoca un banal guturai.

Rezultatele? 35% dintre cei cu relatii sociale multe s-au imbolnavit iar dintre cei “singuratici”, au cazut la pat nu mai putin de 62% (aproape dublu).

Integrarea sociala, cercurile sociale, prietenii pe care ii ai, faptul ca esti comunicativ cu cei din jur iti dau per total o stare de bine, pozitiva, care iti creste capacitatea sistemului imunitar de a se apara de virusi.”

“Ei bine totusi, prietenii pe care ii ai pot fi motivul pentru care nu ai rezultate SAU AI REZULTATE, pentru faptul ca esti timid sau nu esti timid, ca ai succes sau nu ai succes.

Ti s-a intamplat vreodata sa ai impresia ca prietenii te trag in jos, ca nu te lasa sa te exprimi cum trebuie si ca sunt negativisti, gata sa te critice?”

Sa spunem ca ai un prieten din liceu cu care tu fumai pe ascuns, in curtea scolii, ca sa nu te prinda cineva si cu care beai de rupeai (de exemplu). Cand va intalniti, desi au trecut anii si v-ati schimbat puteti avea tendinta sa va comportati ca doi pustani betivi, cu o pofta de “fumat pe ascuns” 🙂

Cand ai un singur cerc social, cum te percepe el devine piatra ta de moara pe care trebuie sa o cari dupa tine. Cand ai un singur cerc social, acel cerc devine ancora pentru tine si te readuce la conditia initiala.

Cand ai mai multe cercuri sociale, devii imun la ancorare negativa si iei ce e mai bun din fiecare cerc in parte. Prietenii nu te mai trag in jos, tu reusesti sa te comporti adecvat cu fiecare cerc si sa evoluezi: familia, colegii de servici, cei cu care iesi la cafea sau bere, cercul de prieteni cu care iesi la fotbal etc.

Cercurile sociale putine inseamna prieteni putini, inseamna cu alte cuvinte ca ramai acelasi om, cu aceleasi probleme daca nu faci ceva in privinta asta. Prieteni putini si interactiune cu putini oameni inseamna plafonare emotionala si profesionala si incapacitate de evolutie.

Sa mentii active mai multe cercuri sociale este mai simplu decat ai crede, implica mai putina energie decat atunci cand esti mereu in mijlocul acelorasi oameni cu aproximativ aceleasi idei. Si iata de ce. Avand mai multe cercuri sociale obtii totodata:

 • sanatate mai buna (de care am pomenit deja, dupa etapa de acomodare vei resimti o reducere a stresului si deci a inflamatiilor)
 • angajare mai usoara si salariu mai mare (de cele mai multe ori)
 • mentalitate mai deschisa, mai sanatoasa, pozitiva si proactiva
 • avansare mai usoara in cariera
 • ajutor in diferite probleme care apar in viata, suport in greutati
 • despartiri peste care treci mai usor
 • stima de sine ridicata
 • OPORTUNITATI MAI MULTE PER TOTAL

Sunt cateva reguli:

 • nu poti scapa de timiditate, emotii puternice FARA SA COMUNICI constant si continuu cu oamenii din jur
 • faptul ca esti introvertit nu inseamna ca trebuie sa fii IZOLAT
 • ia o foaie de hartie si noteaza cate cercuri sociale “independente” ai
 • fa-ti o strategie sa iti maresti numarul de cercuri sociale (orice activitate prespune un potential cerc social, orice persoana pe care o cunosti poate fi o poarta catre un cerc social)
 • nu incerca sa unesti cercurile sociale, nu asta este scopul, ci sa fii activ in cat mai multe cercuri sociale
 • intalneste-te cu fiecare cerc social de acum incolo cel putin o data pe luna, ca sa fie activ

Nu exista pilula magica, exista doar antrenament continuu.

Pentru asta trebuie sa te daruiesti unui stil de viata activ, sa iti antrenezi zi de zi curajul si sa incepi sa comunici cu cei din jur.

Iti recomand sa “Construim Imperii” impreuna cu:

Daniel Zarnescu

 • autor, antreprenor, coach
 • NLP Master Practitioner
 • Trainer in comunicare si relatii

foto: minunata soprana Angela Gheorghiu – “Worlds’ greatest soprano”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s