Comunica superb

1353_488669291208196_646433869_n

Cand ai emotii vorbind cu cineva cea mai simpla solutie este sa te centrezi pe cealalta persoana sau pe mediul inconjurator si sa incepi sa pui intrebari, sa il implici pe celalalt in conversatie.

Cand vrei sa ajungi la o conversatie autentica, modul natural de a o face este sa treci prin cele patru etape ale piramidei conversationale:

  • mediul inconjurator
  • comportamente
  • placeri
  • valori

Alege subiecte comune care sa arate ca sunteti asemanatori, ca sunteti “din acelasi aluat”. Oamenii asemanatori comunica cel mai bine (NLP).

Este regula de baza, ce emotii simti tu, le transmiti celuilalt. De aceea este recomandat sa te gandesti la ce emotii doresti sa iti transmita celalalt: bucurie, entuziasm, curiozitate si sa le imprumuti pentru a creea o atmosfera buna.

“Nu am vazut om agresiv care sa discute cu un om calm. Invariabil se ajunge la un plan comun, la o plaja comuna de emotii.” Pe un ton calm, asezat se poate calma un pic si celalalt.

Daca feedback-ul de calmare intarzie, conform comunicarii asertive schimba subiectul sau departeaza-te de persoana respectiva pastrandu-ti atitudinea mentala, verbala si nonverbala calma si pacifista.

Recunoaste ca persoana din fata trece printr-o perioada grea sau a avut unele dificultati de raportare la viata. Furia se naste din teama si asta spune totul.

Ce stari sunt cele mai potrivite ca sa duca inspre o comunicare autentica?

Eu recomand o combinatie de doua, vorbim de o stare de curiozitate cu privire la persoana celuilalt si de o oarecare fascinatie. Cum emotiile comunica primele, inaintea cuvintelor, cealalta persoana va avea tendinta, daca joci corect jocul asta, sa devina curios si fascinat fata de tine.

Persoana din fata se va deschide, iti va pune mult mai multe intrebari, te va sorbi din ochi, va vrea sa comunice cu tine, sa iti impartaseasca propriile pareri. Pentru mai multe detalii iti recomand sa te abonezi la newsletter-ul Construim Imperii.

Asculta activ deplasandu-ti interesul de la propria persoana catre interlocutor: “oamenii adora sa vorbeasca despre ei si NIMENI nu ii lasa. Cand lasi pe cineva sa se exprime, te iubeste.” Daniel Zarnescu

Iata o reteta:

  • doar in 30% din timp sa vorbesti despre tine si experientele tale
  • in 20% din timp sa il provoci pe celalalt sa isi spuna propriile experiente si sa se exprime
  • in 50% sa il lasi sa se exprime

Pentru ca oamenii asemanatori ajung sa se si copieze instinctiv, si celalalt va ajunge sa respecte regula (chiar fara sa stie despre ce e vorba). Pe termen lung trebuie sa inveti sa fii autentic, sa intelegi filozofia sociala, sa inveti sa te accepti asa cum esti, sa evoluezi continuu si sa te expui la experiente sociala cat mai multe.

Mai mult pe aceasta filozofie gasesti in cartea “Pe mine ma cheama George“.

Un sfat final tine de practica. Pentru a putea evolua exista trei piloni:

  • educatie (ceea ce faci acum, cand citesti aceasta lectie)
  • practica (atunci cand incerci pe propria piele sfaturile primite in urma educatiei)
  • introspectie (atunci cand ajungi la propriile concluzii, care functioneaza pentru tine, si propria filozofie care te fac pe tine AUTENTIC, nu o copie a altcuiva)

Cei trei piloni nu dispar niciodata (sau nu ar trebui), pentru ca lipsa lor iti limiteaza groaznic evolutia personala.

sursa: http://construimimperii.ro/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s