Treptele schimbarii – pentru un om de actiune

559842_578264375568959_7978182_nIdeea de baza este ca aceasta cultura a competitiei in care crestem
nu ne ajuta foarte mult in ideea de a avea mai multe rezultate.
(ironic)

Sfatul meu este sa ii ajuti pe toti ca sa fie mai buni ca tine!
Oricat ar parea de contraintuitiv aceasta idee, te provoc sa intri
pe articol, sa il citesti pana la capat si sa imi spui care este
opinia ta: http://construimimperii.ro/

Bill Gates, Steve Jobs, Steve Ballmer, Warren Buffet, Mark Zuckerberg si multi altii care au construit “imperii” nu au dus lipsa de “hipercompetitivitate”.

“In afaceri nu exista competitie, exista doar potentiali clienti!”

Ideea de competitie ne este implantata de mici in mentalitatea noastra, chit ca suntem de partea “agresorilor” (celor care vor sa castige tot timpul) sau a victimelor (celor care, au inteles ca ei de obicei pierd “jocul”). Cu toate astea competitivitatea iti aduce FOARTE MULTE DEZAVANTAJE:

1 – “Competitivitatea” nu creste calitatea a ceea ce faci, doar nivelul de energie: actiunile devin mecanice, scade calitatea si echilibru interior.

2 – Ironic, o competitie o castigi in ciuda ei, nu datorita ei: O competitie o castigi cand faci abstractie aproape total de ea si de adversari, concentrandu-te, aceasta e adevarata filozofie in opinia lui Daniel Zarnescu

Hypercompetitivitatea poate fi un semn al unei increderi instabile in sine. Asadar in functie de castig sau pierdere increderea va fluctua si mai mult dat fiind ca are un centru de greutate exterior.

In competitie creierul reactioneaza ca si cum ar fi o stare de urgenta: “lupta sau fugi” iar aceasta suprima functiile complexe si creatoare ale omului.

Poate cel mai mare dezavantaj este acela de a-l pierde din vedere pe cel de langa tine. In competitie exista un invins si un invingator, exista eul si obiectivul de atins.  Din pacate acest mod de gandire impiedica asocierile si buna cooperare.

Cel care e in competitie doreste de multe ori sa se afirme, sa fie declarat cel mai bun. Din aceasta nevoie creata artificial si satisfacuta in mod artificial se pot crea dificultati de perceptie. Adica ii judecam poate prea aspru pe ceilalti, trecem cu vederea stima si aprecierea umana pe care ne-o poarta daca noi consideram ca nu ne-am atins “targetul”, exista riscul de a-i priva de respect si apreciere pe cei cu o competitivitate mai echilibrata.

Atentie! Asta nu se intampla numai in competitii. Pentru un hipercompetitiv orice poate deveni o competitie si capacitatea de relationare cu oamenii scade dramatic in special in viata lui sociala (cu prietenii, cu partenera de cuplu, copiii etc).

Nu spune nimeni sa nu fii competitiv! Spun doar ca daca transpui aceasta competitivitate intr-o misiune care sa fie mai mare decat propria ta persoana, vor iesi lucruri incredibile din tine! Afla cum pe Construim Imperii.

Pera mi-a dat lectia asta, pentru ca el o face natural. Este foarte competitiv, dar intr-un spirit extrem de constructiv. Replica lui este: <Spune-mi cum pot sa te ajut ca sa ma intreci!>. Logica este simpla: daca ma ajuta pe mine ca sa imi depasesc limitele, si el va avea un nou scop, mai inalt, pe care sa il atinga. Castigam amandoi.”

http://construimimperii.ro/ca-sa-fii-un-om-de-afaceri-de-succes-trebuie-sa-fii-competitiv-despre-competitivitate

Iar daca pe parcurs ajuti pe cineva sa faca lucruri mai mari decat cele pe care le faci tu, ai toate sansele sa cresti si tu alaturi de el, pe termen lung ti-ai castigat un partener de incredere. Ce semeni, aia culegi.

Asadar exista o diferenta intre omul de actiune si omul competitiv. Omul de actiune cultiva in fiecare zi actiuni constructive, de asociere si de dezvoltare personala, de respect, apreciere fata de sine si fata de cei din jur.

Sursa: Construim Imperii autor Daniel Zarnescu

Recomandari: http://construimimperii.ro/produse

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s