Severitatea poate duce la neadaptare

Cand severitatea, critica, judecata, teama de pedeapsa si cearta este mai mare decat aprecierea, indrumarea pentru gasirea solutiilor mai bune pe viitor, sprijinul moral si fizic pentru depasirea obstacolelor de zi cu zi apare un comportament de fuga din calea obstacolelor, apar rezultate slabe si apare neadaptarea. Astfel de comportamente duc la rezultate scolare, profesionale si sociale slabe. 

De aceea e mai bine sa avem un comportament afectuos, intelegator, sa ii ascultam cu adevarat pe cei de langa noi si sa incercam sa le intelegem situatia oferindu-le cateva alternative cand se blocheaza. Intotdeauna exista solutii. Si din fiecare experienta invatam ceva. Invatam ce functioneaza, unde trebuie sa mai lucram.

Cu fiecare experienta ne adaptam mai bine. Oferindu-ne noua si celor din jur sansa de a incerca si uneori de a gresi ne oferim sansa de a invata si de a ne intelege mai bine pe noi insine si lumea in care traim. Pentru asta e nevoie de curaj, de putere si efort pentru a merge mai departe si de inteligenta si creativitate pentru a gasi solutii si a ne adapta. Incercand sa avem o alimentatie echilibrata, sa facem sport, sa iesim in natura pentru a avea resursele necesare pentru a fi curajosi, frumosi, cu buna dispozitie si sanatosi.

Sa intelegem ca majoritatea conflictelor apar dintr-o intelegere gresita a unor aspecte pe care e nevoie sa le clarificam, din oboseala sau blocaj. Sa incercam sa ascultam cu adevarat, sa intelegem nevoile celorlalti, sa intelegem ce ne spune celalalt de langa noi si sa lasam critica de o parte: “Sefii critica, Liderii ofera feedback” iar acest principiu se poate aplica in relatie cu orice persoana, incepand cu propria persoana. Cu bine.

Advertisements

One thought on “Severitatea poate duce la neadaptare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s