Lasa invinovatirea de o parte

Fie ca te invinovatesti pe tine sau pe altii invinovatirea este inutila daca nu chiar daunatoare.

Si stii de ce? Invinovatirea este un lucru artificial, invatat. Oamenii se pot simti vinovati chiar daca nu poarta responsabilitatea sau vina asupra faptului de care se simt sau sunt invinovatiti.

Unii oameni invinovatesc dintr-o dorinta constienta sau inconstienta de manipulare si control, dintr-o perspectiva saracacioasa asupra vietii, din lipsa de incredere, oboseala sau lipsa de competenta, asteptari nerealiste. In plus, cine te enerveaza (sau mai bine zis pe cine alegi sa lasi sa te enerveze) te controleaza, iti ia din energie, din puterea de a-ti indeplini visurile. Gandeste-te de 10 ori inainte sa iti dai enrgia si pueterea altcuiva.

Rareori invinovatirea este benefica..Invinovatirea este diferita de responsabilitate. Invinovatirea poarta cu ea rusinea si frica. Invinovatirea, frica, rusinea se bazeaza adesea pe emotii si sisteme invatate din copilarie si fac apel la comportamente si atitudini de supunere de natura copilareasca.

Responsabilitatea inseamna asumarea unor aspecte, asumarea de a intelege cele intamplate, de a observa cauzele si efectele, de a cantari avantajele si dezavantajele si schimbarea atitudinii. Responsabilizarea face apel la maturitatea, ratiunea si capacitatea de a invata si de a evolua.

Cel mai important ar fi sa ne asumam ceea ce simtim, sa intelegem, sa ascultam ceea ce simtim. Este bine sa simtim, emotiile, corpul si starile noastre ne ofera informatii. Cand se fac presiuni si manipulari de catre ceilalti, corpul nostru se strange, mintea ne da semne. Depresia, tristetea, frustrarea sunt semnale importante. Fii alaturi de cei care iti creeaza bucurie sanatoasa, cei care te ajuta sa accesezi varianta ta cea mai buna.

Bucura-te de tine si de viata ta. Ofera-ti timp si perseverenta ta va da rezultate. Apreciaza-te si apreciaza-i pe cei din jurul tau dar ofera-ti timp sa te asculti pe tine insuti in liniste, sa iti pui ordine in ganduri si lucruri. Nu te mai pedepsi, nu-ti mai face rau cu gandurile si comportamentele tale vis-a-vis de tine sau de altii. Lasa negativitatea sa treaca, nu te agata de ea.

Binecuvinteaza-ti mintea, ingrijeste-o,binecuvinteaza-ti corpul, lucrurile, clipele, oamenii si viata. Alege recunostinta si Iubirea. Alege sa crezi ca e usor sa lucrezi, sa iei atitudine, sa te misti, sa inveti, sa evoluezi.

Nu crede pe nimeni din cei care iti spun ca “e greu sa.. e imposibil, nu poti sa faci..” mergi pe drumul tau, in liniste, cu pace si bucurie. Si rezultatele te vor uimi. 

Multumesc

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s